Tid til dig
Af Gitte Just | Læsetid: 6 min.
Har du også svært ved at stoppe op og balancere din arbejdsdag med pauser? Sørge for tid til dig og din egenomsorg som selvstændig?
Jeg mindes nogle gange de indlagte pauser, som følger med et fast job: For eksempel frokost, de små pauser med kolleger omkring kaffemaskinen, pause og tid til sparring og snak på vejen til og fra mødelokalet. Walk and talks i parken, aftalerom fælles løbetur, meditation osv.
Alt det skal man selv sørge for som selvstændig. Og det er nemt at glemme, når man er optaget af, at få foreningen til at blive en succes. Det er så nemt at udskyde pausen, selvom al forskning viser, at vi har brug for at give vores hjerne en tiltrængt pause, hvis den skal præsentere noget særligt og ekstraordinært. Gerne hver time, så den kan lade op. Så fungerer den så meget bedre, og man får langt bedre ideer.
Jeg har lige skrevet bogen Livsbalance – 7 veje til mere energi og overskud. Det er lidt af et paradoks at skrive om livsbalance og selv være ude på dybt vand og i pres for at blive færdig til deadline. Redaktøren og jeg var nød til at aftale, at vi skulle prøve at efterleve bogens budskaber, når der var for meget pres på. Det er jo lidt grineren, men jeg oplever, at det er en helt almindelig hverdagssituation for rigtig mange selvstændige.
Vi knokler på. Men husk på, at der er kun dig og uden dig er der måske ikke nogen forretning, så det er afgørende, at du sørger for at lave en fast praksis for din egenomsorg. Ellers er det nemt at skære fra, når der mangler tid!
Mit udgangspunkt for at opnå livsbalance er forbundet med at handle ud fra, at vi er hele mennesker med hele liv, og alt hænger sammen. Det betyder, at man skal være i balance fysisk, mentalt, socialt og åndeligt, for at der er harmoni.
Alle oplever indimellem at være i ubalance. Man kan for eksempel være mentalt udmattet, men så er der måske overskud at hente på den fysiske konto, fordi man lige har været ude at løbe, eller gå en tur. Det kræver bevidsthed at mærke, hvordan du har det, hvis du skal have gavn af at låne energi fra et område til et andet.
Prøv at tænke på din energi som et stort batteri, hvor du er bevidst om, hvilke områder (fysisk, mentalt, socialt og åndeligt) du er godt tanket op på, og hvilke du føler dig flad og energiforladt.
På den måde kan du selv styre, hvilket område du låner energi fra, mens du tanker op på den flade del.
Her er 4 kerneområder, du bør prioritere at få med i din daglige omsorgspraksis.
01 Bevægelse og sollys hver dag
Kom ud i dagslyset hver dag. Gå en tur på bare 10 - 15 minutter og sug dagslyset ind. Det betyder noget for din døgnrytme, at du får dagslys og bevægelse – det virker også selvom der er overskyet.
Sådan kommer du i gang
Start dagen med en gåtur. Sæt gåtur og sollys i kalenderen, så du ved, hvornår på dagen du skal lysbade og bevæge kroppen. Hvis muligt så gå turen i naturen, i parken el.lign. Det gør dig endnu mere afbalanceret at være i forbindelse med naturen. Du kan også boost din motivation endnu mere ved gå turen med en ven, eller lave møder med kolleger, kunder eller samarbejdspartnere til walk-and-talk møder. Du vil blive forbavset over, hvor produktive og energigivende møder, du får.
02 Mere grøn kost og mindre sukker
For at være din bedste version har du brug for god kost med masser af grøntsager – de kan ikke overdoseres. Hvis muligt så skær ned på sukker og hvedemel. Det er rigtig godt boost for både dit helbred, din energi og så holder du din hjerne smurt og toptunet.
Sådan kommer du i gang
Hjælp dig selv til vælge mere grønt og til at spise mindre sukker. Sæt grønne snacks og grøntsager foran i køleskabet, så du ikke kan undgå at se dem, når du åbner køleskabet. Gem det usunde af vejen, gør det svært at få fat i – hvis du afhængig så lås det inde:-) Vi spiser det, der er foran os og det som, vi ser og har let adgang til. Vi er ikke altid bevidste om at vi tager noget usundt.
03 God søvn
Få 6-8 timers søvn hver nat. Søvn er vigtig for både din fysiske og mentale sundhed. Der sker en masse vigtige processer og udrensninger under søvnen. De kan ikke overvurderes og er gode for bl.a. din hukommelse og så nedsættes risikoen for at få livsstilssygdomme betydeligt. Så sov godt hver nat!
Sådan kommer du i gang
En fast søvnrutine er en god genvej til god søvn. Ideen er, at du går i seng og står op på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Luk ned for skærme en time før sengetid.
Hold telefon og skærme udenfor soveværelset. Køb et gammeldags vækkeur. Start med at lægge telefonen til opladning lige uden for soveværelset. Fjern Remote, træk stik ud af tv og andre gadgets, læg dem i en skuffe, så det kræve en ekstra indsats at tænde. Bedste tip er helt at få dem ud af soveværelset, så du kun forbinder soveværelset med søvn og sex.
04 Hjernepauser
Din hjerne har brug for ro for at kunne fokusere og holde koncentrationen længere tid ad gangen.
Hjernepauser er også at holde pause fra det man er optaget af – også selv man er i flow, er det godt at stoppe op og tanke op på inspiration med musik eller ved at bevæge sig.
Mange har fået for vane at tjekke sociale medier eller mails, opdatering m.m, når de holder pause. Det er IKKE en hjernepause. Det er kun mere belastning og mere arbejde for hjernen.
Sådan kommer du i gang
Hold en pause på 10 min uden skærme hver time. Sæt et alarm, så du bliver mindet om det hver 50 minut. Rejs dig og gå væk fra det du var i gang med. Brug i stedet hænderne til at strikke, hækle eller tegne. Løft blikket, kig ud i horisonten. Lav en gående meditation. Lav 10 squats.
Små skridt er vejen til store forandringer
Du kan ikke lave alt om på en gang, så husk at små skridt er vejen til store forandringer. Start med det, du kan overkomme, og så fyld på hen ad vejen. Hvis du er nysgerrig, kan du læse meget mere i min bog Livsbalance og få viden, øvelser og redskaber til at få livsbalance med nye gode vaner, og ved at lægge de dårlige bag dig.
Der er kun dig til at tage dig af dig. Det er dig der ved, hvordan du har det og kan handle på det. Det er så godt at gøre noget godt og fedt for DIG hver dag. Gør det sammen med andre, fortæl andre om det, så er det endnu federe, og chancen for du fortsætter med dine nye egenomsorgsplaner er større.
Lad mig afslutte med at spørge dig, hvordan kan du gøre en lille ting allerede om 5 minutter, som du har lyst til at gøre hver dag fremover?
Lad mig høre, hvordan det går. Skriv gerne dine tips til hvordan du passer på dig selv i kommentarfeltet.
Be Well, Gitte
Gitte er forfatter til bogen Livsbalance og har drevet virksomheden Be Well Agency / Pause Zone siden 2019. Gitte har selv levet et liv i overhalingsbanen som direktør og leder, og har mærket på egen krop, at fart, tempo og præstationer kan lede til stress og få en ud af balance.
Gennem Be Well Agency hjælper og inspirerer Gitte virksomheder, organisationer, ledere og mennesker til at omstille sig til bæredygtige arbejdsgange, nytænke hverdagen og rutinerne, så der er overskud til at holde fokus, tid til at dyrke ro og livsglæde samt energi til at kunne præstere sit ypperste.
Gitte er uddannet som en af de første kvinder i Det Danske Søværn og er uddannet som Datalingvist fra Copenhagen Business School (CBS).Derudover er hun certificeret bestyrelsesmedlem, executive coach, konfliktmægler, uddannet i åndedrætsarbejde, certificeret yogalærer og ernæringsterapeut.
www.Pause.zone – læs mere om Gitte, hendes mission, og få livsbalance i din indbakke.
Følg eller kom i netværk med hende på linkedin.
Fotos: Gitte Just
Camilla Skov er på en mission for at skabe et bedre arbejdsmiljø og struktur for sig selv.