Når familien kommer først

Solo Sister Story

Tina Christiansen, aka Trykker Tarzan, er et kreativt og vildt menneske, der kompromisløst insisterer på at skabe en hverdag, hun og hendes børn trives i, også selvom det indimellem betyder, at kontoen er i bund.

I 15 år har hun drevet eget trykkeri fra forskellige lokationer i København, været en del af opstarten af Jægersborggade, dengang den gik fra at være en hashbule til en trendy handelsgade, skabt Lesbisk øl- og kaffe på Enghavevej, og i kvinden bag queerfesterne på blandt andet Onkel Dannys Plads, Halmtorvet og Teater Republique. 

Interview den 19. marts 2024 på Vesterbro
Skrevet af Martine Munksø / Foto og layout af Puk Sjeldan

Man opdager det med det samme. Tina er et højlydt menneske, der generøst deler ud af smil og store grin, mens hun gestikulerer som en italiener. Men hos Tina går alvoren og dybden hånd i hånd med humoren og selvironien. En samtale med hende tager dig hele vejen rundt, op og ned og så tilbage igen, og det gælder om at følge med. Fra fællesskabsværkstedet på Vesterbro, som Tina deler med en masse andre kreative mennesker, skaber hun merch og trykvarer for de københavnske teatre og musikere, afholder serigrafiworkshops og forbereder fester, når hun altså ikke lige pudser vinduer for folk.

“Jeg hører bare ikke til den fornuftige del af befolkningen," starter Tina med et smil, "så det med pludselig at være hende den fornuftige var meget mærkeligt, men også lidt dejligt."

Vi taler om dengang coronaen ramte, og hun i fornuftens tegn måtte finde sig et job. 

"Jeg levede af at trykke materialer til musik- og teaterbranchen, og da de blev ramt, måtte jeg lukke ned, og jeg endte som underviser på Kofoeds Skole."

"Det er lidt sjovt, for vi taler ofte om fornuft og bæredygtighed i forhold til økonomi, og på den måde var det jo meget bæredygtigt at være ansat, have et fuldtidsjob og en fast løn. Jeg kunne bare mærke, at det ikke var bæredygtigt for min familie."

“Og så synes jeg, at det samfund, vi har skruet sammen, hvor man skal bede om tilladelse til at tage til tandlægen eller til et vigtigt møde på ens børns skole, er vanvittigt. Det drev mig tilbage til at gå selvstændig.”

“Jeg begyndte at tænke på igen at blive selvstændig, selvom jeg egentlig havde lovet mig selv aldrig at gøre det igen," siger hun med et smil. "For det var jo dejligt med en fast løn, og at føle sig rigtig voksen med pension og det hele.“

“Men det afgørende for mig var, at jeg skulle have det til at hænge sammen for min families skyld. Derfor handlede det også mere om, hvad der gjorde mig glad, når jeg vågnede om morgenen, og hvordan jeg kunne undgå at frygte mandagene."

"Og så synes jeg, at det samfund, vi har skruet sammen, hvor man skal bede om tilladelse til at tage til tandlægen eller til et vigtigt møde på ens børns skole, er vanvittigt. Det drev mig tilbage til at gå selvstændig."

Det hele skal hænge sammen

Da Tina genoptager sin virksomhed som Trykkertarzan, tilføjer hun et nyt aspekt til forretningen.

"Jeg kunne ikke betale min husleje," fortæller hun med et skævt smil, "så jeg overvejede at leje et lokale ud, men det kunne jeg alligevel ikke overskue".

"Så tænkte jeg, okay, jeg holder jo rigtig mange ferniseringer, og der kommer masser af 'straight people'. Vi skal have nogle flere damer herned. Jeg kalder det 'Lesbisk Fredag'. 

Det var i 2019, og fra den dag af arrangerede jeg fester, når jeg følte for det.

I dag er det et queer-space, hvor alle skal føle sig velkomne, og hvor man kan tage sine børn og familie med og vise, at sådan her kan verden også se ud."

Festerne nu er blevet så store, at hun er nødt til at sælge billetter, for at kunne holde styr på, hvor mange der er, pga. brandfare. For at komme tilbage til det, det hele startede med, har hun skabt et nyt koncept.

"Lebbe Lounge er ligesom en slags lillesøster til Lesbisk Fredag," forklarer Tina. Her er der kun plads til 100 mennesker, og vi driver selv baren," tilføjer hun.

Når løsningerne ligger lige for

Det med passionen

“Jeg føler, at jeg hvert år når det bliver nytårsaften, er et nyt menneske, fordi det skifter hele tiden”. Sådan siger Tina, da vi taler videre om vores passion i livet, og hvad der driver os. Det er et svært spørgsmål at svare på, synes hun.

“Jeg er ekstremt ekstrovert og introvert på samme tid, og det kan være rigtig svært at være i.

Min ekstroverte side stabler en fest på benene på ingen tid, mens min introverte side allermest har lyst til at sætte sig over under en palme i hjørnet, når aftenen kommer. Men jeg kan mærke, at det at være sammen med dem jeg har værksted med nu, gør mig sindssyg glad, sådan helt barnlig glad, så min stemme nærmest går i falset, når jeg ser de andre.” griner hun højlydt”. 

“Jeg spørger altid mig selv, hvad gør mig glad? Og så er det faktisk fuldstændig ligegyldigt, hvad det er, jeg laver, for det kan hele tiden ændre sig.”

Det er svært at være sej håndværker, når hylden hænger skævt

Det leder Tina hen til det tredje ben i hendes forretning, Rent A Dyke.

“Det var egentlig tænkt som, at jeg skulle være sådan en sej dyke, der gik ud med al mit håndværkergrej, men det kunne jeg alligevel ikke rigtig leve op til." Hun skraldgriner.

“Når folk sagde, de skulle have hængt alt muligt op, så gik jeg fuldstændig kold, og tænkte, det orker jeg simpelthen ikke. Jeg bruger aldrig vaterpas, og det går jo ikke, når man kommer ud til folk. Der kan jeg jo ikke bare sige, at hvis hylden hænger skævt, så tager vi lige den der Susanne Brøgger bog og lægger ind under, og så er den totalt i vatter”.

Endnu engang bryder hun ud i et kæmpe grin, for hurtigt at vende tilbage til alvoren.

“Det jeg fandt frem til var, at jeg havde brug for at bruge mine hænder. Jeg kommer fra en håndværkerfamilie, og jeg kan mærke, at det gør noget godt for mig, at udføre et stykke fysisk arbejde. Og så elsker jeg faktisk at gøre rent og gøre folk glade. Det er der umiddelbart ikke meget prestige i, men for mig er det bare vanvittig dejligt at tage ud, være sød og imødekommende og gøre mig umage med at gøre rent og nusse lidt om folks armaturer og støve gamle farmor af”.

"At være selvstændig har kostet mig mange penge efter min skilsmisse. Men det er en prioritering, der har gjort, at jeg kan være til rådighed for mine børn, når de har brug for det. Jeg tror faktisk, der er mange, der bliver selvstændige, fordi de ønsker mere indflydelse på deres eget liv."

Efter at have rundet de forskellige hjørner af Tinas arbejdsliv, er vi tilbage til start.

"Inden vi fik børn rejste min kæreste og jeg ud i verden med rygsæk, og på en veranda spurgte hun mig: 'Hvad drømmer du egentlig om at lave, når du kommer hjem”?

Et spørgsmål Tina aldrig var blevet stillet før, heller ikke hjemmefra. Der var det mere noget med, at hun enten kunne blive postbud eller håndværker. Og selvom det med at drømme virkede lige stort nok for Tina, havde hun en idé. Hun ville vise folk, hvordan man lavede tryk på t-shirts, og da hun alligevel allerede havde sagt sit faste job op som serigraf på et stort designbureau, lå selvstændigheden lige for.

"Jeg tror, at det med at sætte sig selv i en lidt mere fri position, som man jo er i, når man rejser ud og ikke har alle mulige hverdagsting i hovedet, gør at man pludselig kan mærke, hvad man skal.”

At kunne mærke hvad man drømmer om

Frygten er som en ve

Jeg undrer mig over, om Tina aldrig bliver ramt af tvivl og frygt, med alle de forskellige ting hun kaster sig ud i. “Det gør jeg på daglig basis. Jeg kan eksempelvis vågne op om morgenen og tænke, hvad tror du om dig selv, og hvordan kan du tro, at det her kan lykkedes. Men så har jeg en metode, som min svigerinde lærte mig, da jeg var i fødsel. Hun sagde: Du skal huske, at en ve topper, og så daler den igen. Det er det samme med en følelse. Den bevæger sig også, først er den et sted og så et andet. Det er godt at huske på, ellers kan man jo gå i fuld panik hele tiden”. 

“Det er ikke, fordi jeg er sådan en lalleglad en, du bare kan give nogle farver og maling i hænderne”

“Det er ikke, fordi jeg er sådan en lalleglad en, du bare kan give nogle farver og maling i hænderne” siger Tina, da jeg spørger hende om, hvornår hun oplever succes, og hvordan hun fejrer den.

“Hvad er succes egentlig? Det er interessant, for jeg tror, mange ville sige noget med økonomi. Og penge betyder jo meget – de er jo så stressende ikke at have. Men hvordan definerer man succes? Det må være sådan noget hverdagsagtigt for mig. At gå hjem fra værkstedet efter en samtale med en, jeg aldrig før har mødt. At være sammen med mennesker, der får mig til at føle mig let i kroppen.”

Vores samtale når sin afslutning, og det er en samtale, der har varet dobbelt så lang tid som de øvrige. Men udover at det besværliggør vores arbejde med artiklen en lille smule, fordi der skal vælges ud, i alt det vi har optaget, så er det også en gave at have med så generøst og åbent et menneske at gøre. 

Da jeg stiller hende det sidste spørgsmål - "Hvad er dit bedste råd til andre selvstændige kvinder?" – får jeg hele tre svar tilbage:

  1. Hvis du er et kreativt menneske, så få folk til at lave alt det, der har med tal at gøre.

  2. Omgiv dig med mennesker, der lyser og løfter dig op, og som ikke spørger, om du har styr på din pension – for det har du tydeligvis ikke.

  3. Hvis du er helt nede, så ring til mig. Jeg kan næsten altid toppe den.

Og så er vi tilbage. Til humoren, selvironien og alvoren, der altid gemmer sig derinde

Når succesen findes i det nære

Hvem
Tina Engberg Christiansen, 48 år, vægt, iværksætter

Hvad arbejder du på lige nu?
Lesbisk Festival på Møn

Hvor kan vi følge dig?
@trykkertarzan / @lesbiskfredag / @rentadyke

Kort om Tina

Hvor er dit yndlingsspot til arbejde?
Når jeg kaster rundt med maling på store scenetæpper på gulvet. Så gulvet.

Hvilken podcast giver dig nye perspektiver?
Notesbogen på Radio4 med bl.a. Line Knutzon og Tine Høgh.

Hvilken bog har senest inspireret dig?
11% af Maren Uthaug

Hvilken kvinde inspirerer dig mest lige nu?
Hende jeg lige er begyndt at date. Hun er pisse klog, stærk, generøs og så gør hun sig umage med mig. Det gør mig glad. Og så kan hun næsten alt. Heldigvis kan hun ikke trykke eller lave ler.

Hvad din er Happy Song?
La Isla Bonita / Madonna

5 hurtige

Solo Sister stories er kvindelige iværksættere der deler alt deres guld med os. De fortæller om op- og nedture, vendepunkter, inspirationskilder, frygten og tvivlen – og ikke mindst kærligheden til det, de gør.

Solo Sister stories er kvindelige iværksættere der deler alt deres guld med os. De fortæller om op- og nedture, vendepunkter, inspirationskilder, frygten og tvivlen – og ikke mindst kærligheden til det, de gør. ⚢

Forrige
Forrige

Fra DIY til Magasin på kun 4 uger

Næste
Næste

Jeg tænker ikke, jeg føler