Genizonen: Sådan finder du din styrke som iværksætter
Skrevet af Cecilie Gredal og Martine Munksø I Læsetid 5:33 min.
At finde sin “genizone” – det punkt, hvor talenter, intuition, kreativitet og formål mødes – kan være en udfordrende rejse, men for Cecilie Gredal er det blevet nøglen til en bæredygtig og meningsfuld tilværelse som selvstændig.
Cecilie Gredal er ekspert i talentudvikling og en stærk fortaler for, at succes ikke nødvendigvis skal måles i hårdt arbejde, men snarere i evnen til at bruge sine unikke talenter til at skabe værdi og glæde. I denne Q+A deler hun sine erfaringer med at finde sin egen genizone og giver os indblik i, hvordan hun ud fra sin intuition arbejder med at forme sin karriere på egne præmisser.
Læs med, når hun fortæller om rejsen mod en mere autentisk karriere og giver sine bedste råd til dem, der drømmer om at gøre det samme – uden at knokle sig selv halvt ihjel.
Hvad er genizonen, og hvordan fandt du frem til din egen?
“Genizonen handler for mig om et krydsfelt mellem fire ting: dine talenter, din intuition, dit formål og din kreativitet. Når du er i din genizone, er du i overensstemmelse med dit formål. Du føler kreativiteten og skaberkraften strømme, og dine talenter understøtter din intuition. Her ser du sammenhænge, som måske ikke altid kan forklares, men som giver dig en stærk fornemmelse af, hvor der er muligheder og hvad der kan skabe udvikling og merværdi.”
Cecilie uddyber, at genizonen er meget forskellig fra de områder, hvor man “bare er dygtig”. “Mange af os arbejder i områder, hvor vi er gode, men hvor vi ikke nødvendigvis er i vores genizone. Det kan føles lidt glædesløst og tungt, som om noget mangler,” fortæller hun.
Selv fandt hun sin egen genizone med hjælp fra en mentor. “Jeg vidste, jeg ville være selvstændig og skabe værdi på en anden måde, uden at skulle knokle mig halvt ihjel. Jeg blev vejledt af en mentor, som hjalp mig med at finde de områder, hvor mit bidrag gjorde den største forskel for andre, uden at jeg selv oplevede det som hårdt arbejde.”
Hvad er det vigtigste første skridt, hvis man vil begynde at arbejde ud fra sin genizone?
Først og fremmest skal du identificere, hvad der føles let og sjovt. Når du arbejder i din genizone, er tingene lettere – det flyder simpelthen. Tænk over, hvad der giver dig energi, og hvor du på kort tid kan skabe virkelig gode resultater – endda med lethed. Læg mærke til, hvor du får idéer, som er værdifulde for andre og som de måske også synes er nyskabende.”
“Hvis noget føles let, tror vi, det ikke har værdi. Det har været udfordrende for mig at overvinde den følelse og lære at acceptere, at lethed også kan føre til resultater.”
Oplevede du usikkerhed, da du byggede din karriere op omkring dine talenter?
Ja, absolut. Da jeg startede, havde jeg ofte en følelse af, at jeg snød, hvis noget var for nemt. Vores kultur har en arbejdsmoral, der fremhæver, at succes kræver hårdt arbejde.
Men i virkeligheden er det en stor fælde. Hvis noget føles let, tror vi derfor, det ikke har værdi. Det har været udfordrende for mig at overvinde den følelse og lære at acceptere, at lethed også kan føre til resultater – og endda til meget bedre resultater end dem jeg skabte ved at knokle.”
Kan du dele et eller flere øjeblikke, hvor din genizone og intuition har givet dig en klar fordel som iværksætter?
“Jeg har oplevet flere gange, hvor mine intuitive talenter har givet mig en klar fordel. Jeg kan på kort tid skabe stor værdi for andre mennesker, og det kan vi alle sammen, når vi arbejder i vores genizone.”
“At se folks talent og hjælpe dem med at opdage deres eget potentiale – det er noget, jeg gør naturligt og hurtigt,” siger hun. Hun erkender, at hun tidligere tvivlede på, om denne evne virkelig kunne bruges som grundlag for en forretning:“Jeg tænkte i mange år, at man kan jo ikke leve af at gøre folk glade,” fortæller hun med et grin. “Men det er præcis det, jeg har gjort i snart 10 år.”
“Når vi virkelig er autentiske og lader vores unikke talenter skinne igennem, er der altid nogen, der har brug for det, vi kan.”
Hvad vil du sige til de kvinder, der drømmer om iværksætteri, men er bange for at gå med deres unikke talenter?
“Mit råd er mod, mod, mod,” siger Cecilie. “Tænk også over, hvad det koster dig ikke at gøre det. Tit tænker vi bare på, hvad det koster at tage springet, men måske koster det faktisk mere at lade være. De største ting, vi fortryder i vores liv, er det, vi ikke har gjort.”
Cecilie tilføjer, at det er vigtigt at være realistisk om de udfordringer, der følger med iværksætteri: “Til at være selvstændig kommer der en ‘kæmpe shit sandwich’, som hedder ensomhed og momsregnskaber,” siger hun med et grin. Men hvis man er villig til at arbejde med synlighed og mod, kan man skabe sig et arbejdsliv, der er meningsfuldt og autentisk. “Når vi virkelig er autentiske og lader vores unikke talenter skinne igennem, er der altid nogen, der har brug for det, vi kan.”
Hvordan balancerer du mellem at bruge dine intuitive talenter og samtidig drive en forretning?
“Det kræver, at man tør uddelegere. I starten har man alle rollerne selv, men når man ved, hvilke områder der dræner en, skal man investere i hjælp. Jo mere tid har jeg, til at gøre det jeg er god til og kan tjene penge på. Det giver glæde i min forretning.”
“Det kræver bevidsthed og en kontinuerlig vilje til at se og lære at eje sin egen værdi. Hvis ikke vi selv ejer den, er det sværere for andre at se og respektere værdien i det, vi kan.”
Hvordan adskiller din tilgang sig fra den traditionelle opfattelse af, at hårdt arbejde er nødvendigt for succes?
“Jeg mener, at succes handler om vedholdenhed, nysgerrighed og bevidsthed om de læringer, vi får – og mod til at justere løbende. Hårdt arbejde, forstået som at slide sig selv op, giver ikke nødvendigvis et lykkeligt liv. I stedet handler det om at finde letheden i det, vi laver, og undgå selv-sabotage ved at tro, det er snyd. Det kræver bevidsthed og en kontinuerlig vilje til at se og lære at eje sin egen værdi. Hvis ikke vi selv ejer den, er det sværere for andre at se og respektere værdien i det, vi kan.”
Har du fundet en måde at arbejde med ro, overskud og glæde på, og hvad vil du anbefale andre, der søger den balance?
“Ja, jeg har fundet roen i at frigøre mig fra idealer om, hvordan tingene ‘bør’ gøres. Det har været vigtigt for mig at finde min egen vej i stedet for at følge andres råd slavisk. Min anbefaling til andre er at mærke efter, hvad der føles rigtigt for dem selv og holde fast i det.”
Hvad er dit bedste råd til kvinder, der drømmer om at bruge deres unikke talenter til at skabe deres egen virksomhed?
Mit første råd er at have modet til at være sårbar og autentisk. Jo mere du tør være dig selv, jo mere vil andre være loyale over for dit brand.
Husk at omgive dig med mennesker, der kan støtte dig på din rejse. Vær selektiv i forhold til hvem du tager imod råd fra, lyt ikke til dem, der ikke selv står i den modige arena. Invester eventuelt i en mentor som ser dit potentiale, kender dit område og kan hjælpe dig med at finde genveje og undgå de værste selvmål og omveje.
Skab et formål, der matcher dine egne værdier. Det handler om at være tro mod dig selv og finde din egen vej, som giver dig energi og livskraft – og så kan det kun gå godt.”
Se dig selv som leder af din virksomhed og tag det lederskab alvorligt ved at investere i dig selv og blive skarp på, hvordan du bruger din tid og energi klogest.
Cecilie Gredal har mere end 10 års erfaring som leder og er ekspert i talentudvikling og intuitionstræning. Med en baggrund i ledelse, bestyrelsesarbejde og en dyb nysgerrighed på emner som hjerneforskning, filosofi og forandringsledelse hjælper hun iværksættere, ledere og virksomheder med at finde deres “genizone” og frisætte deres potentiale. Cecilies formål er, at frisætte livsambitiøse lederes potentiale, så de som karisMAGISKE mennesker kan gøre den forskel, de rent faktisk er kommet her for, og Cecilies mission er at gøre“intuition blåt” ved at bringe balance mellem intuition og intellekt, så vi kan skabe de transformative forandringer, verden har brug for.
Cecilie tilbyder både lederprogrammer på forskellige bevidsthedsniveauer, foredrag, netværket Sjælssnaps, teamforløb, virksomhedsforløb, individuelle forløb og så er hun lige udkommet med sin nyeste podcast Frisat.
Foto: Lene Maria Christensen
Hvordan balancerer man ønsket om frihed med behovet for tryghed, når man står overfor at skabe en helt ny vej i arbejdslivet?