Bare gør det,
det er ikke så svært
Solo Sister Story
Interview den 24. maj 2024 i København K
Skrevet af Martine Munksø / Foto og layout af Puk Sjeldan
Læsetid: 9 min.
Mødet med Cathrine Berendt Andersen, 24 år, er et af dem, der virkelig sætter sit aftryk. Kombinationen af et reflekteret, varmt og humoristisk menneske, der gennem kolde tal og statistikker oplyser om et følsomt emne, er utrolig afvæbnende og måske det, der skal til for at bygge bro mellem mennesker.
Til daglig studerer Cathrine sociologi på KU, og det var her hendes mission mod ligestilling og hendes feministiske rejse med Kvinde kend din stat (@Kvindekenddinstat) begyndte. En rejse, som siden har ført mange muligheder med sig, og i dag er Cathrine både foredragsholder, underviser og ekspert på ligestillingsområdet.
Det er på sociologistudiet, at den nu 24-årige Cathrine Berendt Andersens feministiske opvågning starter. Her går det op for hende, at vi i Danmark har nogle meget store statistiske uligheder mellem mænd og kvinder, og at vi er alt for dårlige til at tale om det. Hun beslutter sig derfor for at gøre noget ved det, og ligesom for mange andre Gen Z’ere før hende, bliver de sociale medier hendes talerør. Instagramprofilen @Kvindekenddinstat bliver født, og herfra tager Cathrine dagligt temperaturen på, hvordan det går med ligestillingen, når hun altså ikke har travlt med at holde foredrag, undervise, være tv-ekspert, paneldeltager eller noget helt femte.
"Min familie går meget op i politik. Begge mine forældre har stillet op til kommunalvalg, og min morfar har været borgmester. I min familie har man altid følt, at ens stemme var vigtig."
Sådan siger Cathrine, da vi indleder vores samtale med et klassisk sociologispørgsmål om arv og miljø, og om hvorvidt interessen for ligestilling og feminisme er noget, hun har med sig hjemmefra.
"De er ikke specielt feministiske, men jeg har altid haft lyst til at åbne munden og sige, hvad jeg mente, for det har jeg lært hjemme."
“Så oprettede jeg et CVR-nummer, gik i praktik i min egen virksomhed i et halvt år, og herefter begyndte jeg at tjene penge på mine foredrag og sociale medier.”
Corona, kedsomhed og en uventet løsning
“Det var i 2020, under Corona, hvor jeg kedede mig og gik på universitetet og fik fat i alle de her statistikker, at jeg tænkte: nå, hvad fanden, dem deler jeg med verden, for der er ikke nogen, der kender til dem.”
“Herefter var der en journalist fra TV2 Kosmopol, der spurgte mig, om jeg ville lave et interview, og da det gik relativt viralt, fik jeg 6.000 følgere. Det syntes jeg jo var rigtig mange følgere dengang, og jeg blev derfor motiveret til for alvor at gå i gang med det der SoMe-arbejde. Samtidig var jeg også træt af at gå i skole og ville gerne i praktik, og begyndte derfor at søge praktikpladser, men fik ikke svar fra nogen af dem.”
Her ville de fleste nok have droppet alt om praktikpladser og blot fortsat deres studie, men som den entreprenante type Cathrine er, finder hun den perfekte løsning.
"Inde på KU's hjemmeside opdagede jeg, gud, man kan sgu da komme i praktik i sin egen virksomhed. Så oprettede jeg et CVR-nummer, gik i praktik hos mig selv i et halvt år, og herefter begyndte jeg at tjene penge på mine foredrag og sociale medier.”
Det er svært at sige nej, når man er på en mission
@Kvindekenddinstat er i dag en stor profil med over 25.000 følgere, og man behøver ikke lade øjnene køre længe ned over feedet for at opdage, at Cathrine efterhånden er blevet en travl kvinde. Her er både opslag med hende som deltager på Folkemødet, ekspert i TV2, i samtale med Ursula von der Leyen på Christiansborg og som inviteret til EU-Parlamentet. Og oven i det er der stadig sociologistudiet.
“Jeg sidder her i eksamensperioden og taler med jer i stedet for at skrive eksamen. Det er skidedumt,” siger hun grinende.
Vi taler om det med at sige ja eller nej til ting og om balancen i livet, og er enige om, at det bare er virkelig svært, når man er på en mission og insisterer på at bruge den stemme, man har.
“Jeg har jo en overbevisning om, at det, jeg gør, er vigtigt og har en impact, så det er svært for mig at holde fri. Jeg kommer altid til at sige ja, når nogen skriver en mail til mig, og så glemmer jeg mine egne behov. Det er super uhensigtsmæssigt og uholdbart.”
Hun fortsætter: “Jeg er i gang med at lave en plan for, hvordan man kan gøre det, jeg gør, på en mere arbejdsagtig måde. Lige nu er mit arbejde jo rigtig meget mig, og det kan man ikke blive ved med. Jeg er nødt til at adskille det lidt mere og så også blive bedre til kun at lave ting, hvor jeg tjener penge. For jo mere jeg tjener penge, jo mere kan jeg holde fri. Det lyder måske kynisk og kapitalistisk, men det er bare the facts, ik?”
“Jeg arbejder med fakta fremfor følelser, tal i stedet for holdninger. Det er sværere at have en aversion imod eller ligefrem være uenig med fakta.”
Cathrines forretningsmodel indebærer også websitet ligestilling.com, og ligesom på Instagram-profilen er hendes vision at bidrage til en mere oplyst samtale om ligestilling.
"Jeg arbejder med fakta fremfor følelser, tal i stedet for holdninger. Det er sværere at have en aversion imod eller ligefrem være uenig med fakta."
Men hvordan lykkes Cathrine så med projektet, når størstedelen af hendes følgere er unge kvinder, der allermest ligner hende selv?
"Jeg tænker meget over det og har ikke helt fundet løsningen endnu. Både alders-, køns- og etnisk diversitet er noget, jeg struggler med, og jeg har jo, som så mange andre mennesker, en omgangskreds, der ligner meget mig selv. Det er rigtig svært for mig at få feedback fra andre, men noget af det, jeg gør, er så vidt muligt at komme i podcast og tv, som er mere let tilgængeligt for alle. Jeg har også en podcast med 'Feminisme for dummies' på vej og nogle bøger på sigt, der er mere neutrale."
Sidstnævnte er en reference til det lyserøde univers, som 'Kvinde Kend Din Stat' er, og som også er en vigtig faktor at tage stilling til i Cathrines forretning, hvis hun vil have så mange med som muligt.
"Det skræmmer rigtig mange væk, at jeg er lyserød over det hele. Hvis vennerne ser, at du sidder og kigger på lyserøde posts, så er det ikke særlig cool, vel? Det er altid en overvejelse: Hvem vil man være, og hvem vil man ramme, for man kan alligevel ikke ramme alle.”
Når ligestillingen er lyserød
Cathrine er i en ret ung alder allerede godt på vej til at opnå succes med sin forretning, men det har også krævet meget arbejde. Men hvordan definerer hun selv succes?
"Ja altså, som en der arbejder med ligestilling, må det være, når der er ligestilling," siger hun og griner højt. "Aj altså, det lyder måske en lille smule selvfedt, men lige nu synes jeg faktisk, at mange af de ting, jeg tænkte ville være succes for mig, har jeg opnået. Jeg læste en bog af Emilie Van Hauen (dansk sociolog), og bag på bogen stod der, at hun også var foredragsholder. Jeg tænkte, at jeg sgu da også godt kunne tænke mig at blive sådan en foredragsholder, og i dag har jeg holdt foredrag alle mulige seje steder og med mennesker, jeg har set op til. Efter interviewet med Kosmopol, hvor jeg fik 6.000 følgere, blev mit næste ønske at få en stor platform, hvor mange flere kunne se de her statistikker. Og det har jeg også opnået."
Cathrine havde også engang en drøm om at blive journalist, men da hun ikke valgte den vej, blev hendes mål i stedet at blive en, der debatterede i medierne og skrev forskellige debatindlæg. Alt sammen er opnået allerede, så hvad er næste succeskriterie?
"Lige nu tror jeg faktisk, at succes for mig ville være at være mere privat-Cathrine, holde mere fri og være mere glad. Det er meget svært at være glad, når man arbejder så sindssygt meget, som jeg gør.”
At balancere succesen
“I ask for what I want, and somehow it finds me.”
Der er ingen tvivl om, i vores samtale med Cathrine, at vi har med et menneske at gøre, som er meget passioneret omkring sit arbejde, og som arbejder hårdt og målrettet på at opnå sine mål. Men for Cathrine er der også en helt særlig ting, hun gør, når hun ønsker at opnå noget nyt.
“Det er ikke fordi, jeg er spirituel eller astrologisk interesseret, men lige præcis det med at manifestere ting og sige dem højt, det tror jeg hjælper. Jeg har altid været meget eksplicit om, hvad jeg er stolt af, hvad jeg tjener, og hvad jeg er god til, og hvis jeg siger, jeg er foredragsholder, så blir jeg også inviteret til at holde foredrag.” Det er ligesom med den Happy Song, jeg sendte jer, hvor hun synger: “I ask for what I want, and somehow it finds me.”
Vi taler lidt videre om, hvad Cathrine så gør, når det, hun manifesterer, bliver til virkelighed. Om hun fejrer det, eller om det er noget, der er ligeså svært for hende som for vores andre Solo Sisters.
“Min første tanke er nok nej, og at jeg skal blive bedre til det, men da jeg havde mit første debatindlæg, var jeg ude og spise med min far og kæreste.”
Hun griner, da hun kommer i tanke om noget andet: “Det er lidt cringe det her, men nogle gange har jeg faktisk også gjort det, at jeg har indrammet, hvis jeg har skrevet et sejt debatindlæg. Så har jeg hængt det op for at kunne kigge på det og tænke, det har du fandme gjort, det her.”
Sig det højt
“Men nogle gange så kigger jeg på min Instagram, og så ser jeg jo, at jeg har talt for 900 mennesker sammen med Clement Kjærsgaard, og så tænker jeg, at så kan jeg sgu også det her.”
Der er rigtig meget, der lykkes for Cathrine, og igennem hele interviewet hviler der en vis lethed over hende, som med stor sandsynlighed afspejler hendes måde at være i verden på. Men vi vil alligevel gerne vide, om hun ikke engang imellem bliver ramt af tvivl og frygt for den forretning, hun er ved at skabe.
“Der er så mange måder, man kan tjene penge på i dag som selvstændig, og hvis det ikke går, så går det nok alligevel. Men den del med, om jeg er dygtig nok, som jeg også tror mange unge har i dag, eller det man kalder Imposter Syndrome, det kender jeg til. Jeg laver jo rigtig meget, hvor sceneskræk er en naturlig del af det, og så stiller jeg mig jo også op på scener og taler om statistik og ligestilling for mennesker, der er dobbelt så gamle som mig selv, og med et emne, der er brandfarligt."
Hun tilføjer med et smil: “Men nogle gange så kigger jeg på min Instagram, og så ser jeg jo, at jeg har talt for 900 mennesker sammen med Clement Kjærsgaard, og så tænker jeg, at så kan jeg sgu også det her.”
Igen er den der fornemmelse af lethed, og da vi til sidst beder hende om hendes allerbedste råd til andre unge, der drømmer om at blive selvstændige, siger hun:
"Jeg har lyst til at sige, gør det. Jeg har også lyst til at sige, det er ikke svært. Og prøv at tænke på, hvor mange mænd der gør det. Hvis de kan, så kan du fandeme også!”
Hvis de kan, så kan du fandeme også!
Hvem
Cathrine Berendt Andersen, 24 år, sociologistuderende, foredragsholder, rådgiver og formidler på @kvindekenddinstat og ligestilling.com
Hvad arbejder du på lige nu?
Hvor lang tid har I? Ej, haha. Nogle af dem er formidling af ligestillingsstatistik for Grønlands Ligestillingsråd. En quiz om ligeløn for Institut for Menneskerettigheder til folkemødet. Så har jeg lige holdt mit foredrag "Hvad er stillingen på ligestillingen?" og deltaget i Go’aften Live om mental load. Og så har jeg også lige startet et feministisk netværk. Og så skriver jeg eksamen ved siden af. Det var nogle af dem… Håber på et roligere efterår… (med specialeskrivning…).
Hvad har du i pipeline af projekter?
Forskellige paneldebatter på folkemødet, noget SoMe med blandt andre DJØF, noget podcast og så nogle foredrag. Men min drøm er at lære at stave til N E J til efteråret, så jeg skruer ned og forhåbentlig får skrevet et speciale, hvor jeg er glad og positiv over processen også.
Kort om Cathrine
5 hurtige
Hvor er dit yndlingsspot til arbejde?
Mit skrivebord :’) helst med min hund Gurli under mig.
Hvilken podcast har givet dig nye perspektiver?
Hmmm, svært at vælge! Jeg hører virkelig mange forskellige podcasts. Husker dog Do you know sexism som en, der gav mig nogle nye perspektiver.
Hvilken bog har senest inspireret dig?
Pernille Skippers "Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig".
Hvilken kvinde inspirerer dig mest lige nu?
Igen, svært at vælge! Der er mange, der inspirerer mig! Men jeg har netop haft en virkelig lærerig samtale med Signe Arnfred, som er pensioneret kønsforsker og rødstrømpe. Kæmpe chef. Stor inspiration. Hun er en påmindelse om, at jeg står på skuldrene af hende og SÅ mange andre kvinder før hende. Det får mig til at føle mig lidt HØJERE! Fantastisk.
Hvad er din Happy song?
I Am Woman / Emmy Meli
Solo Sister stories er kvindelige iværksættere der deler alt deres guld med os. De fortæller om op- og nedture, vendepunkter, inspirationskilder, frygten og tvivlen – og ikke mindst kærligheden til det, de gør.
⚢
Solo Sister stories er kvindelige iværksættere der deler alt deres guld med os. De fortæller om op- og nedture, vendepunkter, inspirationskilder, frygten og tvivlen – og ikke mindst kærligheden til det, de gør. ⚢