Fra idé til handling: Sådan tager du de første skridt
Af Martine Munksø | Læsetid: 4 min
Uanset om du skal starte din egen foredragsvirksomhed, åbne en butik med brugt tøj, sælge vin eller skabe lokale koncerter, kræver det en konkret plan at gå fra idé til handling. Hvis du ikke lægger en plan, er risikoen stor for, at du aldrig når i mål, og du ender måske med at give op og overbevise dig selv om, at den idé, der skulle have været starten på dit selvstændige arbejdsliv, også var en dårlig idé.
Men måske var din plan bare ikke god nok? Eller også glemte du at lægge en plan overhovedet? Måske havde du de alt for lange briller på og glemte at fokusere på de små skridt – de allerførste mikroskridt – der skulle tages for at opleve bevægelse og fremdrift.
I denne artikel giver vi dig en simpel og konkret øvelse, der hjælper dig med at identificere dine mikroskridt, så du kan komme videre med din idé og drøm om at skabe din egen forretning.
Øvelse
1. Vælg din idé
Start med at kigge på alle de idéer, du har udviklet på, og vælg så den, som du føler dig allermest passioneret omkring, eller den som virker mest realistisk at starte med.
Denne ide bliver dit fokusområde. Hvis du allerede har læst artiklen Gør én ide til flere - og vælg så den rette, så har du sikkert allerede din idé klar.
2. Definer nu de mindste handlinger - dine mikroskridt
Tag din idé og lav en liste over de absolut mindste handlinger, der skal til for at komme igang og videre med din idé. Handlingerne skal være så konkrete og enkle som muligt, for at du kan udføre dem inden for de næste 24 timer. Eksempler kan være:
Ring til Lars for at høre, hvordan han gør, når han laver koncerter
Sæt en dato for min første koncert
Lav en liste over foredrag og vælg det første ud
Ring til Lotte fra det nye kulturhus og spørg, om de vil lægge hus til et foredrag
Opret en Instagram-profil til mit nye firma
Aftal et kaffemøde med Hanne om det at drive butik
Læg de første 5 stykker tøj på Instagram-profilen
3. Prioriter dine skridt
Nu går du igennem din liste og prioriterer opgaverne i den rækkefølge, de skal udføres. Start med den mindst krævende opgave. Det vil hjælpe dig med at skabe en række af mikroskridt, der føles overskuelige og nemme at handle på med det samme, og det er så vigtigt, fordi det på det her tidspunkt i virkeligheden bare handler om at komme igang.
4. Sæt en deadline
Ved hver opgave sætter du en konkret tidsramme og dermed også en realistisk deadline. På den måde undgår du at blive overvældet, og du ser lynhurtigt fremskridt. Og så er der altså ikke noget, der er mere satisfying end at se to-do-listen blive mindre, og drømmen komme tættere på. Det kunne se sådan ud:
I morgen d. 24/5 kl. 10.00: Ring til Lars for at høre, hvordan han gør, når han laver koncerter
Nu med det samme! Sæt en dato for min første koncert
På onsdag kl. 10-11: Lav en liste over foredrag og vælg det første ud
På onsdag kl. 11.30, inden hun går til frokost (og ellers går jeg derover): Ring til Lotte fra Kulturhuset og spørg, om de vil lægge hus til et foredrag
Det gør jeg nu! Opret en Instagram-profil til mit nye firma
Ringer med det samme: Lav dato for et kaffemøde med Hanne om det at drive butik
I aften, når børnene er puttet: Læg de første 5 stykker tøj på Instagram-profilen
Nu har du en konkret plan (den første af utrolig mange) for, hvordan du tager de første skridt mod at realisere din idé. Det handler om at bryde idéen ned i små, håndgribelige opgaver, som du kan tage fat på med det samme. De første skridt behøver ikke at være store eller perfekte – de skal sådan set bare tages. Og hver gang du krydser en opgave af listen, kommer du tættere på din drøm om at skabe din egen forretning. Og det er f…… fedt!
Og husk, at den eneste forkerte beslutning, du kan tage lige nu, er ikke at tage nogen skridt overhovedet. Så kom i gang – du har det i dig!
Illustration/foto: Martine Munksø
Her får du en simpel øvelse, der hjælper dig med at finde dine første mikroskridt.