Galleristen der gør kunsten tilgængelig

Tekst af Anne Riber og Martine Munksø / Fotos af Puk Sjeldan | Læsetid 5:02 min.

Med et ønske om at åbne dørene til kunstens verden for både førstegangskøbere og erfarne samlere har gallerist Anne Riber, som står bag Format Artspace og Formation Gallery, skabt to gallerier, der både supplerer og udfordrer hinanden. 

Anne Ribers tilgang er præget af en personlig og uhøjtidelig stil, der giver plads til både fordybelse og dialog – hvor du kan udforske kunsten og være dig selv.

I denne Q+A fortæller Anne om inspirationen fra New Yorks galleriverden, hvordan hun arbejder med at skabe en inkluderende kunstscene i København, og hvorfor hun brænder for at bringe kunsten tættere på os alle.

Læs med og bliv inspireret af hendes passion for kunsten – og menneskene bag.

Foto: Privat

Hvad inspirerede dig til at skabe ikke bare et men to gallerier i København?

Jeg startede Format Artspace, fordi jeg brænder for at bringe samtidskunst tættere på flere mennesker – specielt unge førstegangskøbere. Jeg ønskede at skabe et sted, hvor kunst var tilgængeligt og ikke kun forbeholdt etablerede samlere. Formation Gallery kom senere som en forlængelse af den vision og gav mig mulighed for at udforske og dykke ned i en mindre gruppe kunstnere og hjælpe dem med at udvikle deres karrierer. Formation Gallery er på en måde en forlængelse af Format, men hvor det er muligt at præsentere større og mere dybdegående udstillinger, hvor de rummelige begrænsninger ikke er der på samme måde som i Format.

Indtil nu har de to gallerier befundet sig på to forskellige adresser (Nansensgade og Gasværksvej), men ved årsskiftet rykker vi de to gallerier sammen på Gasværksvej og håber, at de kan krydsbefrugte hinanden og give vores kunder adgang til endnu mere kunst for endnu flere mennesker.

Formation Gallery på Gasværksvej

“Det er vigtigt for mig, at folk kan udforske kunsten uden at føle, de skal være 'eksperter' eller store købere.”

Hvilken forskel gør det for dig og dine kunder, at der er en personlig og uhøjtidelig atmosfære i galleriet?

Jeg tror på, at en afslappet og indbydende atmosfære gør en stor forskel. Når folk føler sig velkomne og imødekommet, giver det dem plads til virkelig at fordybe sig i kunsten og stille alle de spørgsmål, de måtte have. Det er vigtigt for mig, at folk kan udforske kunsten uden at føle, de skal være "eksperter" eller store købere – det skaber et sted, hvor alle kan nyde og interagere med kunst.

Hvordan har din tid i New York påvirket din tilgang som gallerist herhjemme?

New York inspirerede mig enormt – især en gallerioplevelse på det lille lokale Cinders Gallery i Williamsburg, hvor der var fokus på papirværker i overkommelige prisklasser. Atmosfæren var uformel og åben, og det har jeg taget med mig hjem til København. Jeg ønsker at skabe et lignende rum, hvor man kan tilbringe tid og blive inspireret uden fordomme eller økonomisk pres.

Hvad gør du anderledes i Format Artspace for at åbne dørene for flere mennesker?

Jeg arbejder målrettet på at tilbyde kunst af høj kvalitet i mindre oplag og til rimelige priser, så det ikke kun er forbeholdt de få. Vores udstillinger skifter ofte, hvilket gør det spændende at komme tilbage, og jeg sørger altid for, at der er en bred vifte af medier og stilarter. På den måde håber jeg, at flere kan finde noget, der resonerer med dem.

Udstillingen Stråleglans på Formation Gallery af Fugleburet

Hvad kendetegner de kunstnere, du vælger at arbejde sammen med, og hvordan finder du frem til dem?

I Format er jeg særligt interesseret i kunstnere, der arbejder med papir og grafiske tryk, da det som oftest kan holde en overkommelig pris. Men for begge galleriers kunstnere gælder det, at de fleste kommer fra danske kunstakademier eller har en anden lignende kunstnerisk baggrund. Jeg finder ofte kunstnere gennem mit netværk, anbefalinger, på messer og sjældne gange simpelthen ved, at de skriver en mail med deres portfolio. Jeg synes, det er spændende at opdage og samarbejde med kunstnere, der eksperimenterer med materialer og teknikker, har et stærkt håndværk og en taktil værkproduktion, der kan sanses og vækker min interesse.

Hvordan finder du balancen mellem at støtte nye, spirende kunstnere og samtidig have etablerede navne i dit galleri?

Jeg ser det som en naturlig balance at præsentere både nye og mere etablerede kunstnere. Det skaber dynamik og giver en platform til friske perspektiver, samtidig med at det tilbyder noget stabilt og velkendt. For mig er det vigtigt at støtte unge kunstnere, men også at have navne, der trækker publikum ind og tiltrækker opmærksomhed.

Udstillingen ‘Again! Again! Again!’ på Formation Gallery af Jonas Erboe & Morten Underbjerg

“Jeg så helst, at der kunne skabes en kunstscene, der kunne rumme alle køn – at køn ikke længere var et issue. Der er vi ikke helt endnu.”

Oplever du udfordringer som kvindelig gallerist i en branche, som ofte har været styret af mænd med andre netværk og adgange?

Som kvindelig gallerist er jeg bevidst om nogle af de udfordringer, der findes i, hvad der tidligere har været en mandsdomineret branche. Men jeg synes, at det har ændret sig meget i de 12 år, jeg har været gallerist, så det er ikke noget, der fylder på samme måde for mig nu. Historisk set har netværker, fonde og museer været struktureret på en måde, der gav mænd en forlomme, men jeg arbejder for at skabe en mere åben og inkluderende kunstscene, hvor køn ikke skal være en barriere.

Jeg synes, vi er nået langt – om end ikke helt i mål endnu. Lige nu tror jeg faktisk, at mange mandlige kunstnere er udfordret af, at det er kvinderne, der løber med meget opmærksomhed, udstillinger og museumsindkøb. Jeg så helst, at der kunne skabes en kunstscene, der kunne rumme alle køn – at køn ikke længere var et issue. Der er vi ikke helt endnu.

“Jeg oplever nogle af de mest givende øjeblikke, når unge førstegangskøbere gør deres første kunstkøb i galleriet.”

Hvad har været et af de fedeste øjeblikke som gallerist, hvor du virkelig følte, at din vision blev opfyldt?

Jeg oplever nogle af de mest givende øjeblikke, når unge førstegangskøbere gør deres første kunstkøb i galleriet. At se mennesker få en positiv oplevelse og tage kunst med hjem er virkelig en bekræftelse af min vision – det er det, der gør alt arbejdet værd.

Hvad drømmer du om for Format Artspace, Formation Gallery og din egen rolle som gallerist de kommende år?

Jeg drømmer om at fortsætte med at udfordre og udvide rammerne for, hvad en kunstoplevelse kan være, og at blive ved med at tiltrække et bredt publikum. Jeg ønsker at udvikle flere eksperimenterende projekter og fortsætte med at skabe et tilgængeligt og inkluderende kunstmarked. Det kan til tider være en ensom affære at være gallerist, så det er meningsfuldt for mig at aktivere mit netværk i mit arbejde så meget som muligt.

Hvad er dit bedste råd til andre kvinder, der drømmer om at starte deres egen kunstvirksomhed?

Mit bedste råd er at opbygge et stærkt netværk, holde fast i sin vision og ikke give op. Kunstbranchen kan være udfordrende, men med dedikation og en klar mission kan man skabe noget, der virkelig betyder noget – både for én selv og for andre.


Anne Riber

Owner Format Artspace/Formation Gallery

Formation Gallery
Format Artspace
LinkedIn

Anne Riber er en passioneret kunstentreprenør og ejer af to gallerier i København: Formation Gallery og Format Artspace. Med en mastergrad i Moderne Kultur og et imponerende CV, der inkluderer stillinger hos Kunsthallen Nikolaj, O - Overgaden Institut for Samtidskunst, Art Matter og Art Copenhagen, har Anne opbygget en omfattende erfaring inden for kunstverdenen, som strækker sig over de sidste 15 år.

Formation Gallery, beliggende i hjertet af Vesterbro, præsenterer samtidskunst fra både unge danske og internationale kunstnere. Galleriet fokuserer på at kommunikere kunst gennem en bred vifte af medier og udtryksformer, med 7-8 skiftende udstillinger om året, der skaber en dynamisk platform for kunstnerne.

Søster-galleriet, Format Artspace, blev grundlagt i 2013 og er primært dedikeret til papirværker, editioner og skulpturer af høj kvalitet, der er tilgængelige for et bredere publikum. Annes vision med Format er, at kunstsamlinger ikke kun skal være forbeholdt en lille, lukket kreds af kendere, men i stedet gøres tilgængelig for alle, så flere kan få glæde af og investere i kunst.

I 2024 flytter Format Artspace fra Nørrebro til Vesterbro, hvor de to gallerier kommer til at ligge side om side.



Forrige
Forrige

Husk tre gode ting fra dagen

Næste
Næste

En ung iværksætters fortælling